YUSUF YAVUZ:ORMANLAR AHŞAP SEKTÖRÜNE KURBAN EDİLİYOR

O ağaçların tomruk olarak depolarda değil, ağaç olarak ormanlarda olması gerekiyordu. O tomrukların ağaç olarak bulundukları ormandaki toprağı ve suyu tutması, kendilerini de sürükleyip denize taşıyan selleri önlemesi gerekiyordu. Orman Genel Müdürlüğü (OGM), ormanları sadece "odun" olarak görmeyi bırakmalı. Güvenli depolamayı bile beceremeyen yetkililerin hiç bir bahaneye sığınması kabul edilemez. Ülkenin ormanları özel şirketlerin hakimiyetindeki ahşap sektörüne kurban ediliyor.

Türkiye’deki orman kesimlerindeki olağanüstü artış, aynı zamanda iflas eden bir tüccarın elde avuçta ne varsa satmasına benzetiliyor. Bursa, Kastamonu, İzmit, Düzce, Samsun, Antalya, Isparta, Sakarya ve Tekirdağ gibi illerde faaliyet gösteren dev entegre tesislerinin ham madde ihtiyacının yaklaşık yarısının geçmişte Rusya, Ukrayna ve Bulgaristan gibi ülkelerden ithal edilen ağaç ürünleriyle karşılanırken son yıllarda bu talebin yerli ormanlara yöneldiği belirtiliyor. Rusya’dan sarıçam, Bulgaristan’dan meşe tomruğu ithal eden Türkiye, Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetlere levha ve mobilya ihraç ediyor. Orman Genel Müdürlüğü’nün büyük kapasiteli ağaç işleme tesislerinin faaliyetini sürdürebilmesi için sektörün talebini karşılamaya yönelik kesimler yaptığı eleştirileri gündemde. Bu amaçla ayrıca hızlı büyüyen türlerle endüstriyel ağaçlandırma yapılması da gündemde. OGM’nin stratejik hedefleri arasında Türkiye’de endüstriyel ağaçlandırma için ayrılan 330 bin hektarlık orman alanının tamamının hızlı büyüyen türlerle ağaçlandırılması da yer alıyor.

Orman Genel Müdürlüğü’nün Ocak 2021’de yayınladığı 2021 yılı performans programının “Oduna dayalı orman ürünlerinin üretimi ve pazarlanması” başlıklı bölümünde, sektördeki kapasite artışına paralel olarak ormanlarda bakım kesimlerinin yapıldığını ve bunun sonucunda da önceki yıllarda 7 milyon metreküp olan endüstriyel odun üretiminin 22,1 milyon metreküpe yükseldiği bilgisine yer veriliyor. Ahşap endüstrisinin ürettiği ürünleri önemli bir ihracat kalemi olarak gören OGM, sektörün uluslararası ticarette önünün açıldığını savunuyor. Konunun uzmanlarının verdiği bilgiye göre ise ormanlardan elde edilen odun üretiminin 40 ila 50 milyon metreküp seviyesine çıkarılmak istendiği öne sürülüyor.