GREV VE KATLİAM

GREV VE KATLİAM

Kolombiya günlerdir grevler ve gösterilerle sarsılıyor. Ancak dün altı gündür süren çatışmaların en kanlı günü yaşandı. Polis ve askerin açtığı ateş sonucu 100 kadar göstericinin katledildiği söyleniyor. Helikopterden göstericilere ateş açıldığı da iddialar arasında. Önceki günlerde de 16 kişinin hayatını kaybettiği, yüzlercesinin de yaralandığı haberleri yer alıyordu basında.
Kolombiya’da iktidardaki sağcı Ivan Duque hükümeti, salgın koşullarında kötüye giden ekonomiyi toparlamak için “Sürdürülebilir Dayanışma Yasası” tasarısını Kongreye sunmuştu. Aslında bir vergi yasası olan tasarıda KDV’nin yükseltilmesi ve vergi tabanının genişletilmesi yer alıyor. Vergi, asgari ve düşük ücretlileri kapsama da zenginler yerine orta gelir grubunu kapsıyor.
Ancak işçileri, öğrencileri ve orta gelir grubunu sokağa döken tek neden bu değil. Kolombiya’da 2016 sonunda 40 yıldan uzun bir süredir FARC gerillalarıyla süren savaş, dönemin sağ hükümeti tarafından FARC ile imzalanan bir barış anlaşmasıyla sona ermişti. Şimdiki başkan Duque, o dönem barış görüşmelerini yürüten partisinden istifa ederek barış sürecine karşı olan bir başka parti kurmuştu ve 2018’de başkan seçilmişti.
Geçtiğimiz beş yılda resmi olarak barış devam etmesine rağmen 276 eski FARC militanı ve 900'den fazla topluluk lideri öldürülmüştü. FARC’ın silahlı güçlerinin çektiği kırsal alanlara uyuşturucu mafyası girmeye yerli halkı katletmeye başlamıştı. Örgütün eski liderlerinin bir kısmı geçen yıl yeniden silahlanma çağrısı yapmıştı.
Vergi Yasası’nın Kongre’ye sunulması üzerine yedi sendika bir araya gelerek Ulusal Grev Komitesini oluşturdular ve bir haftadır süren grev ve gösterilerde ekonomik ve politik talepleri birleştirdiler. Komite, ilan ettiği taleplerde vergi yasasının çekilmesini ve Barış Anlaşması’nın gereklerinin yerine getirilmesini istiyor. Yani işçiler ekmek ve barış istiyor. 
Komite, covid-19’dan 76 bin kişinin hayatını kaybettiği ve her gün 500 civarı kişinin ölmeye devam ettiği ülkede yaygın aşılama, gelir desteği, yüz yüze eğitime geçilmemesi, etnik ve cinsel ayrımcılığa son verilmesi, özelleştirilmelerin durdurulması gibi taleplere de yer veriyor.
Komite daha eylemlerin ilk günlerinde ekonomik taleplerini kazandı. Vergi yasası geri çekildi ama hükümet yasa taslağının önce sendikalarla görüşüleceğini ve müzakere sonrası tekrar sunulacağını açıkladı. Ayrıca Hazine Bakanı Alberto Carrasquilla da pazartesi günü istifa etti. Tepki çeken bir diğer hükümet kararı olan 4,5 milyar dolarlık “24 savaş uçağı alımı” planından da vazgeçildiği açıklandı.
Ancak genel grev çağrısına devam edilmesi ve on binlerce kişinin gösterilere katılması üzerine kolluk kuvvetleri ateş açarak katliam gerçekleştirdi. Eylemciler katliam görüntülerini #SOSColombiaNosEstanMatando etiketiyle paylaşıyorlar.