EL YAZMASI KİTAPLAR KAYIP

EL YAZMASI KİTAPLAR KAYIP

                   Çok Sayıda El Yazması Kitap Kayıp

Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi’nde (DTCF) 440 yazma eser kayıp. Sayıştay’ın Ankara Üniversitesi 2019 Yılı Denetim Raporu’nda Türkiye’nin ilk fakültelerinden birisi olan Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi’nde (DTCF) 440 yazma eserin kayıp olduğu ortaya çıktı.

Sayıştay raporunda 2013 yılı öncesinde DTCF’deki 15 bin yazma eserin Kamu Harcama ve Muhasebe Bilişim Sisteminde (KBS) kayıt işleminin başladığı, ancak aradan geçen zamana rağmen kayıt işleminin bitirilemediği belirtildi. Rapora göre KBS'ye giriş sırasında 2008 adet nadir yazma eserin sayım fazlası olarak giriş kaydı yapıldı, 440 adet kitabın kaydı ise sistemden düşürüldü. Sayıştay denetçileri 440 eserin kaydının neden düşürüldüğünü tespit etmek için kütüphane görevlileriyle görüştü. Kütüphane görevlileri Sayıştay denetçilerine, “Kitapları en son kimin ödünç aldığına yönelik log kayıtları tutulmadı ve silinme işlemiyle birlikte bu tür kayıtlar da yok edildi” dedi. Denetçiler yaptıkları incelemede kitapların ödünç verilmeden de kullanıcılar tarafından kütüphaneden çıkarılabileceğini de tespit etti.

                     KAÇ YILDIR KAYIP O BİLE BİLİNMİYOR

Sayıştay raporunda kitapların kimin ihmali sonucu kaybolduğunun tespit edilemediği kaydedilerek, “Kitapların gerçekte kaç yıldır kayıp olduğu ve düşümü yapan memurların, kayıplardan sorumlu olup olmadıklarını tespit etmek de mümkün görülmemektedir.

                      EL YAZMALARI PİYASADA SATILIYOR

Bu işin gizlisi saklısı yok. Girin internete, çok değerli el yazması kitapların satışta olduğunu göreceksiniz.

Bazı kütüphaneler  yetkilerini kötüye kullanıyor. ‘hurda’ adı altında el yazması dahil değerli eserleri elden çıkarıyor.

Kütüphanelerden bir şekilde çıkarılan antika kitaplar piyasada el altından bir kısmı da internetten açık açık satılıyor. Çok değerli olanlar ise yurtdışına kaçırılıyor.

Son yıllarda cihatçı selefi örgütler bu işe dadandılar. Önemli avantajları ise Arapça bilmeleri.