
ÇİFTÇİLERDEN ANKARA ÇIKARMASI
Türkiye’nin çeşitli illerinden çiftçiler, tarım kredi borçlarının yeniden yapılandırılması için dün Ankara’ya geldi. Tarım ve Orman Bakanı Yardımcısından randevu alan üreticiler dün Ankara’da çeşitli temaslarda bulundular. Görüşmeler öncesinde basına açıklamalarda bulunan Türkiye Çiftçi Dayanışması Platformu Başkanı Ömer Sarı, “8 aylık mücadele sonucunda bir yapılandırma çıktı. Bu yapılandırma şu şekilde: Yüzde 30’luk bir peşinat ve 3 yıla bölünme. Bu yapılandırmanın çiftçiye herhangi bir getirisi, kolaylığı yok. Adeta çiftçinin derisini yüzecek bir yapılandırma” diye konuştu.
‘DEVLETİMİZDEN BEKLENTİ VAR’
Tarım Kredi Kooperatifi Genel Müdürünü aradığını daha sonra bir yetkilinin kendisine dönüş yaptığını kaydeden Sarı, “Randevu talebimizi ilettim. ‘Ömer Bey arkanızda kimse yok. 10 kişiden 8’i bu yapılandırmaya başvurdu’ dedi. Ankara’dan döndükten sonra ben de bu yapılandırmaya başvuracağım. Ama bunu ödemek için değil. İnsanlarımız, yüzde 30 peşinatı ekim ayında ödeyecekler. Fakat insanlarımız şunu düşünüyor. Hâlâ devletimizden, yetkililerden bir beklenti var. O güne kadar inşallah yeni bir yapılandırma gelir biz de haciz olmaktan kurtuluruz” ifadelerini kullandı.
‘BAŞVURANLARIN ÖDEME ŞANSI YOK’
“İnsanlar ödemek için bu yapılandırmaya başvurmuyor” diyen Sarı, şöyle konuştu: “Başvuranların bunu ödeme şansı yok. Biraz daha idare etmek amacıyla bu yapılandırmaya başvuruyorlar. Yapılan yapılandırmaya bin kişi başvurduysa bunun yüzde 80’i ödeyemeyecek zaten. Ödeyecek güç yok. Yapılandıranlara bunun nedenini soruyorum. ‘Hükümetimiz o zamana kadar inşallah bir yapılandırma çıkaracak. Haciz gelmesin 3 ay daha rahat edeyim’ diyerek gidip başvuru yapıyorlar. 31 Temmuz son tarih. Bu tarihe kadar başvurmayanlara haciz gidecek. İnsanlar bu korkuyla gidip başvurdular. Telefonlarla, müfettişler göndererek sıkıştırdılar.”
‘TARIMA RESET ATILMALI’
“Biz öncelikle Tarım Kredi Kooperatiflerinin, faizlerin tümünün silinerek kalan ana paranın 5 eşit parçaya bölünmesini istiyoruz” siyen Sarı, şunları söyledi: “Tarım girdileri çok pahalı. Buralara el atılmalı. İnsanların ürün kaybı var. Gücümüz yetmiyor artık. Buna bir çare bulunmalı. Tarıma bir reset atmaları gerekiyor.”